Ştire
Astăzi la universitate:
Vineri, 25 Sep. 2020, 06.51

Erasmus+ - programul UE în domeniile educației, formării, tineretului și sportului pentru perioada 2014 - 2020


   

  Erasmus+ este noul program al UE pentru educație, formare, tineret și sport pentru 2014-2020 si reprezinta o continuare a proiectelor Tempus si Erasmus Mundus. Programul, finantat de Comisia Europeana, are drept scop cresterea competentelor si a sanselor de angajare, precum si modernizarea activitatilor ce tin de educatie, formare, tineret si sport. Erasmus+ implica oportunitati pentru studenti, personal, cooperare intre institutii. Pentru cei șapte ani de program este prevazut un buget total de 14,7 miliarde de euro.

Institutions_Work together with EU HEIs

     In Moldova, Programul este reprezentat oficial de Oficiul National Erasmus+ (NEO), care asista institutiile de invatamant superior interesate si/sau implicate in proiecte si informeaza publicul tinta despre posibilitatile oferite de programul Erasmus+. Oficiul are si misiunea de a monitoriza proiectele in derulare si de a difuza rezultatele celor desfasurate.

   Din 2004, de la inceputul Programului in Moldova, pana in 2014, in jur de 850 de studenti si personal didactic din Moldova au beneficiat de mobilitati Erasmus+.

    Erasmus+ functioneaza in baza a trei Actiuni-cheie: Mobilitatea persoanelor in scop educational, Cooperare pentru inovare si schimb de bune practici si Sprijin pentru reformarea politicilor. De asemenea, prin intermediul Actiunii Specifice Jean Monnet Programul Erasmus+ promoveaza excelenta in predare si cercetare in domeniul studiilor privind Uniunea Europeană.

    Sub Actiunea-cheie 1 - Mobilitatea perosanelor in scop educational - se incurajeaza schimbul de experienta la nivel mondial, in baza unor acorduri interinstitutionale. Organizatiile active in domeniile educatiei, formarii si tineretului vor primi sprijin in cadrul programului Erasmus+ pentru a desfasura proiecte de promovare a diferitelor tipuri de mobilitate.  

    Actiunea-cheie 2 sprijina parteneriatele strategice in domeniile educatiei, formarii si tineretului,  consolidarea capacitatilor in domeniul invatamantului superior si in domeniul tineretului. Se preconizeaza ca actiunile vor conduce la modernizarea și la consolidarea raspunsului sistemelor de educatie, formare și tineret la principalele provocari ale lumii de azi (ocuparea forței de munca, stabilitatea si cresterea economica, precum si participarea activa la viata democratica).

    Actiunea-cheie 3 acopera numeroase alte actiuni in sprijinul reformei politicilor in domeniile educatiei, formarii si tineretului. Sub aceasta Actiune-cheie isi desfasoara activitatea si o echipa nationala de Experti in domeniul Reformelor Invatamantului Superior (HEREs), reprezentanti ai diferitor institutii de invatamant superior.

    Actiunea Specifica Jean Monnet vizeaza promovarea dialogului intre mediul academic si factorii de decizie, in special cu scopul de a consolida guvernanta politicilor UE. Studiile privind Uniunea Europeana cuprind studiul Europei in ansamblul sau, cu un accent deosebit pe procesul de integrare europeana.

    Agentia pentru Educatie, Audiovizual si Cultura (EACEA) este responsabila de managementul complet al ciclului de viata al proiectelor, de la promovarea programului, analiza cererilor de finantare, monitorizare de teren a proiectelor, pana la diseminarea rezultatele proiectelor si ale programului.


Pentru detalii accesati www.erasmusplus.md si http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/.

 

Oficiul National Erasmus+
Str. Maria Cebotari, 37, of. 304
MD-2012, Chisinau, Republica Moldova

 

 Vezi si:

International Credit Mobility, Frequently Asked Questions for Higher Education Institutions (HEIs)


Sondaj

Studiati pentru:
A găsi un loc de muncă.
A ridica calificarea primită anterior.
A îmbunătăţi lucrul propriei firme(întreprinderi, patent).
A ridica nivelul propriilor cunoştinţe în domeniul specialităţii.
A realiza dorinţa părinţilor.
 
Curs valutar 25.09.2020

Specialităţi| Galerie foto| Harta site| Contacte
Universitatea "Perspectiva-INT"
Republica Moldova, or.Chişinău, MD-2071, str. Alba-Iulia, 75; Tel: (+373-22) 92-38-58, (+373-22) 92-38-50
Copyright 2010, Perspectiva-INT; Toate drepturile rezervate;
Creat de Aursoft